Black butler & Rustblaster (Toboso Yana)

BLACK BUTLER

Sebastian Michaels alias Superboy vstane brzy ráno (pokud vůbec jde spát), vykope z pelechu neschopné služebnictvo, připraví svému pánovi rozpis povinností, snídani a čaj, probudí jej, oblékne, cestou zakroutí krkem nepřátelům, kteří by si náhodou chtěli dovolovat, vyřeší problémy s praštěným strýčkem, přihlouplými sluhy a vypatlanou snoubenkou, zabrání kuchaři típat cigára do zeleninového salátu, naučí sira dokonale tancovat, večer mu zafidlá pár etud na housličky, uloží ho ke spánku, nahustí mu pár povzbudivých keců ohledně nehezké minulosti a když si myslí, že se nikdo nedívá, ještě zvládne pár podezřelých úsměvů, které do budoucna skýtají aspoň nějaký příslib.

Sebastian Michaels je komorník a jeho pán, jednooký Ciel Phantomhive, je teprve dvanáct let starý, ale přechytračelý rypák by mu i Artemis Fowl záviděl. Při čtení mangy, která je možná opravdu hloupá, ale možná jen přišla ve špatnou chvíli, jsem si uvědomila několik věcí:

1. Po jistém zážitku nějakou dobu nebudu schopna číst žádnou mangu, aniž bych se nad ní neošklíbala.

2. Tím spíš, pokud se tato manga odehrává ve viktoriánské éře.

3. Proč mi každý příběh postavený na motivu Pán (křehká bytost) X Sluha (ochránce) připadá jako má i jejich osobní urážka?

Mangy Black Butler zatím vyšly pouhé dvě kapitoly a nedá se říct, že bych jimi byla uchvácena, ale znovu, vyšly JEN dvě kapitoly. A až vyjde další, přečtu si ji. Ačkoliv se zatím zdá, že autor/ka nemá smysl ani pro humor ani pro příběh, rozhodně má smysl pro módu. Je to možnost, že se v hodně dalekém budoucnu vyvine zajímavě. Třeba. A i kdyby ne… no, jsou tu jisté důvody, proč ji číst. Důvody jsem přehledně sepsala ZDE.

UKÁZKA





RUSTBLASTER

Na upírské akademii se cvičí nejlepší nájemní bojovníci. Každý z upírů má rodovou zbraň, jen Aldrun, hlavní hrdina a syn ředitele školy (ten je mimochodem transka s úžasným šatníkem) ji jaksi nevlastní a je kvůli tomu poněkud frustrován. Na školu přichází nový student Yosugara Kei, člověk, který, jak se zdá, nemá absolutně žádné zvláštní schopnosti, zato se tváří úplně přesně jako uke z jedné yaoi, na jejíž název si bohudík nepamatuju. Brzy na to na akademii zaútočí nepřátelé a – Kei se promění ve svaté kopí (osobně si sice kopí představuju jinak, ale budiž). Aldrun je jeho nositel. Aldrun má zbraň, Kei uplatnění. Prý je třeba zachránit svět. Jen tak na okraj, aby se Kei mohl změnit v „kopí“, Aldrun se musí napít jeho krve. Bwaha… pardon.

Oproti výše uvedenému Black Butler má Rustblaster o dost rychlejší rozjezd, ovšem Rustblaster je jednovolumovka, tudíž si nemůže dovolit dělat na začátku hlouposti. Přeložené jsou jen tři kapitoly. Kdyby byl delší, snad by se dal přirovnat k akčnímu střednímu proudu (model Bleach), kde zpočátku slabý hrdina s nevalnou inteligencí, ale o to rychlejší schopností artikulace obdrží supermoc a úkol zachránit svět. Zatím se jedná o nenáročnou akční zábavu, ale v budoucnu lze (podle konce poslední vydané kapitoly) očekávat dramatickou psycho zápletku. Je třeba říci, že kresba je velmi svůdná. Navíc, toto není shonen-ai – alespoň podle mangaupdates. Podle mě k němu ale mnoho nechybí - důkaz, ovšem pánům (pokud tu ještě nějací chodí, o čemž poníženě, ale upřímně pochybuji) doporučuji neklikat, obsahuje totiž explicitní yaoi fotomontáž.

UKÁZKA




0 komentářů:

Okomentovat