After school nightmare

Mashiro Ichijo je příjemný chlapec, ovšem je tu jedna věc, se kterou by se na veřejnosti nechlubil. Respektive, ona věc tu vlastně není. Mashiro Ichijo je od pasu nahoru chlapec. Od pasu dolů dívka. A jestli čekáte recenzi na oddychové gender-bender shoujo s kupou fanservisu a bishíků, vypadněte.

Celý život prožil jako chlapec a zatím se svým tělem neměl zvláštní problémy, jenže, jak zjišťuje hned na první stránce, menstruace bolí. Hodně bolí. Jeho psychika je v háji. Kromě toho se mu občas zdá, že z jeho života mizí lidé, které znával, ale teď už se nedokáže rozpomenout. A ta správná sranda začne v okamžiku, kdy si na něj po vyučování počíhá tajemná zdravotní sestra, kterou nikdy dřív neviděl a odvádí ho do suterénní ošetřovny plné lůžek. A pravidlo? Ichijo musí každý čtvrtek docházet na speciální hodiny, jejichž náplní je snění. Ve snu se jeho duše stane takovou, jaká ve skutečnosti je a pokud tam najde sám sebe, získá odpověď na otázku, jestli je muž nebo žena, odmaturuje, je volný a zmizí. Nejen ze školy, ale i z paměti všech, kteří jej ve škole znali.

Ichijo není sám, kdo musí podstupovat lekce snění. Víc studentů se nedokáže smířit se svým nitrem. Je tu arogantní malá lolitka, vražedné prázdné brnění, holčička v pláštěnce, klubko rukou, dívka bez srdce a bez obličeje… ti všichni by měli odmaturovat, jenže klíč ke splnění úkolu se většinou nalézá v tělech ostatních snílků. Noční můry občas dokážou být pěkně vražedné.

Jenže nejsou to jen sny, se kterými se musí Ichijo vyrovnat. Ani skutečný život nenabírá zrovna nejlepší směr. Ichijova spolužačka Kureha, která mu jako první ukázala, že nejsou sny jako sny, se přiklání k názoru, že Ichijo je chlapec a zamiluje se do něj. Naproti tomu Sou, který zřejmě na čtvrteční hodiny dochází také, ovšem nikdo si není jistý jeho snovou podobou, zase usoudil, že Ichijo je spíše dívka a také podle toho jedná. A Ichijo si není jistý. Vedle Kurehy si připadá jako muž a chce ji chránit, vedle Soua jako žena a není mu nepříjemné, když je ochraňován a celkově se dostává do nezáviděníhodné situace. Mozek chce být mužem, ale srdce váhá a nejistota je tady to nejhorší, co Ichija může potkat.

Právě nejistota je to, co dělá After school nightmare tak zvláštní. Nikdy nevíte, co se stane na další stránce, nedej bože, že byste se pokusili odhadnout, jak to celé dopadne. Přikloní se Ichijo ke své ženské nebo mužské stránce? Kureha nebo Sou? A co jsou ti dva zač? Co se stane, když člověk odmaturuje? Projde tajemnými dveřmi, ale co pak? Ještě nikdo se nevrátil. A je vůbec dobré ve snu zvítězit? Vyhrajete, ale předem nevíte, jestli víc ztratíte nebo získáte. Chcete, aby na vás všichni zapomněli? A pro mě zásadní otázka, která mi opět ukázala, že číst nedokončené mangy se nevyplácí – kdo je ten zatracený rytíř a kdo je ruka? Mám tolik teorií, že… že už ani nevím, jak se jmenuju. (Už nikdy nebudu číst nedopřeloženou mangu! Už nikdy nebudu číst nedopřeloženou mangu! <= ale nakonec budu muset, protože všechny mangy, které mě kdy zaujaly, nebyly celé přeložené T_T).


After school nightmare je z roku 2004, čítá deset dílů (přeložených pět + licence, proboha, Amíci, nemůžete to někdo oscanovat?!?) a napsala ji Mizushiro Setona. Od ní jsem kdysi četla oneshot There Lies the Sleeping Forest a zdá se, že během doby mezi Lies a Nightmare se naučila kreslit velmi zlepšila v uměleckém projevu. A má talent na silné příběhy. Vyžívá se ve zvrácenostech a krvavých cákancích, znásilňování a incest nejsou pojmy, které by hledala ve slovníku cizích slov, v psychickém i fyzickém mučení blonďáčků a blondýnek se evidentně vyžívá a ze všeho nejraději si zahrává se čtenářem. Stejně jako hlavní hrdina, ani čtenář neví, na čem je. Spousta otázek a i když na ně dostanete odpovědi, jakoby zůstaly nezodpovězeny. V pátém volume je odhalena totožnost rytíře. Myslíte, že to beru? Ne! Mám deset svých teorií a nechci se vzdát ani jedné a už vůbec nechci věřit tomu, co je v manze výslovně řečeno. Protože nevěřím postavě, která to prozradila.

After school nightmare je napínavá, průměrně romantická, hodně dramatická, lehce hororová a po emoční stránce dosti vybičovaná manga. Podezřívala jsem všechny ze všeho. I ta nejnicotnější postava se může změnit v klíčovou *silně nedůvěřivý pohled směrem k rytíři*. Ani ten, kdo se příběhem jen mihne, tam není pro srandu králíkům. A o tom, že „hrdinové“ jsou ve svém jádru jeden větší ubožák než druhý, se raději ani nezmiňuji, protože to by bylo na pětistránkovou esej. Zkrátka není gender-bender shoujo jako gender-bender shoujo. Osobně jsem nadšená.

Mimochodem, jedna perlička: After school nightmare byla v Eisner Awards 2007 nominována na nejlepší americké vydání zahraničního materiálu v kategorii Japonsko.

Download: www.mangatraders.com




0 komentářů:

Okomentovat