Zavržená princezna

Déjà vu v jazyce obecně známém jako francouzština znamená „už viděno“ a označuje jev, kdy dochází k pocitu dříve prožitého, viděného nebo slyšeného. Prožitek déjà vu je obvykle doprovázen pocitem důvěrné známosti, ale také zvláštnosti, tajemna a neobvyklosti. „Předchozí“ zkušenost je často přikládána předchozímu snu, ale mnohdy je přítomen pocit, že tato zkušenost byla jistě prožita v minulosti. Ale víte co? Zapomeňte na to. Déjà vu je prostě chyba v Matrixu.


Když se královně narodila dvě rozkošná, blonďatá a okatá dvojčátka, chlapec se jevil být v pořádku, ale nad holčičkou bylo vyřčeno strašlivé proroctví. Až princezna dosáhne věku 16 let, stane se jedem, který zničí náš svět. Proto je dívku nutné okamžitě eliminovat, rozuměj, je třeba to rozesmáté ňuňuňu mimi hodit do propasti. Jenže takové vržení dítěte do propasti je sice na pohled velice efektní, ale na rozdíl od obyčejného podříznutí (které navíc spolkne mnohem nižší náklady na dopravu, čas apod.) nikdy nemáte jistotu. Nemůžete se pohledem na mrtvé tílko ujistit, že se zrovna náhodou v křoví neskrývala nějaká čarodějka, která padající díťáto zachránila.

A tak se také stalo. Dívenka byla zachráněna a tajně dána do rodiny zbrojířského mistra na vychování.


Uplynulo patnáct let a královstvím se začínají šířit zkazky o tom, že Zavržená princezna svou smrt přežila. Je to třeba ji okamžitě najít – a zabít. Už podruhé. Dřív, než dosáhne šestnáctého roku života, což bude ani ne za měsíc. Atmosféra houstne, království i církev jsou stále nervóznější a tajemní Mírotvůrci, kteří mají pod palce veškeré dění v zemi, začínají být nevrlí. A uprostřed celého toho zmatku se společně se svými sourozenci, nabušeným bratrem Shanonem a čarodějkou Raquel, potuluje patnáctiletá blonďatá Pacifica Casull, jinými slovy Zavržená princezna. Na ničení světa nemá ani pomyšlení, nejraději by se se svými nevlastními sourozenci vrátila domů, jenže královští zabijáci je pronásledují na každém kroku a nedají si říct a nedají…

“Pane Andersone, vítejte v Matrixu.


Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že se jedná o obyčejnou fantasy mlátičku, musím vás však varovat, že to není pravda ani z poloviny. Obyčejný příběh to rozhodně není, mlátit se sice bude, ale ne až tak brutálně a vedle fantasy Zavržená princezna ani neležela. Sice se ze začátku pokouší přetvařovat, ale netrvá dlouho a tahle maska z ní spadne. Už v prvních dílech vám bude leccos podezřelé a brzy se přesvědčíte, že takzvaná fantasy je ve skutečnosti docela drsná scifi, občas dokonce říznutá cyberpunkem. Kde se vzala ve středověké civilizaci technika na úrovni daleké budoucnosti a kdo jsou doopravdy strašliví Mírotvůrci? Jaký je pravý účel Draků a kdo je stvořil? A hlavně – nemají ti „záporáci“ nakonec větši pravdu než hrdinové? Nebudu nic víc prozrazovat, jen upozorním, že předchozí narážky na Matrix tady nepadly jen tak pro srandu králíkům.


Scrapped princess je 24 dílná anime z roku 2003 a z dílny studia BONES, které má na svém účtě například dílka jako Ouran High School Host Club, RaXephon, Wolf´s rain nebo Full Metal Alchemist. Zvláště u FMA musím říct, že způsob kresby a animace je velmi podobný Scrapped princess. Kresba je jednoduchá, s ostrými liniemi, všechno provedeno v jasných, světlých a jásavých barvách. Zprvu se může zdát téměř prostá, ale chce to jen pár minut než si zvyknete a uvědomíte si, že v jednoduchosti přece spočívá krása. Postavy jsou vesměs oděny do prapodivných kostýmů, u některých vás musí napadnout „že je fyzikálně nemožné tohle nosit“, ale i to je otázkou zvyku a tolerance. Na druhou stranu je tady překrásné prostředí – ať už středověká města, vesmírné křižníky, mořská pobřeží, zelené pláně a hlavně úžasný a dechberoucí královský zámek v hlavním městě, to všechno je přímo pastva pro oči a je vidět, že v téhle oblasti se nešetřilo.


Hudba se drží, stejně jako ostatní aspekty seriálu, vysoko nad běžným standardem. Opening nás potěší skotskými motivy a endingová písnička je přímo geniální a bez nadsázky bych ji označila za druhý nejlepší ending, co jsem kdy viděla (první byl Comet z Bleache). I hudba během seriálu je jednoduše yummy, zvláště pak jedna smutná, která doprovází ty nejdojemnější scény a ani jednou se mi nestalo, že bych se při ní nerozbrečela.


Také ti, co v anime hledají zajímavé charaktery, nepřijdou zkrátka. Tvůrci sice neodbočili od stereotypů, které prostě musí být všude (zamlklý válečník, roztomilá kouzelnice, natěšený mladý rytíř plný ideálů – komický prvek, zabiják, který do poslední chvíle neví, na čí stranu se přidat, princezna bojovnice, tajemný chlapec – voják s temnou minulostí atd. atd…), ale není si na co stěžovat, protože jejich charaktery jsou vykresleny obzvlášť výborně, včetně svých slabých a temných stránek, svých strachů i svých radostí. Když je hrdince 15 let, tak se zkrátka jako patnáctiletá chová, přičemž se jí podařila neuvěřitelná věc – ani na chvíli nebyla otravná a nelezla mi na nervy. To je jeden příklad, který mluví za všechny. Hrdinové této anime jsou zkrátka přirození, i když nepřinášejí žádné zvrácené psychologické studie a nepitvají se v hlubinách své šílené šedé kůry mozkové, věříte jim i jejich pohnutkám a to bohatě stačí.


Dokonalosti postavám dodává také jejich dabing. Kupříkladu takový Shinichiro Miki (např. Urahara z Bleache, Mizuki z Naruta, Ishigami z Mai HiME) v roli Shanona Casulla umí v dojemných okamžicích vyloudit tak beznadějný a zlomený tón, až to dohání k slzám. Fumiko Orikasa (Rukia z Bleache, Victoria z Hellsinga) přímo exceluje a rovněž i ostatní se nenechají zahanbit, takže skvělých hlasů si můžeme jen užívat a užívat.


Zavrženou princeznu hodnotím na 90 % a zařazuji na horní příčky svého anime žebříčku. Je to anime se sympatickými hrdiny, působivou hudbou, anime, která dokáže stejně dobře rozesmát jako rozesmutnit. Hlavně je to anime, nad kterou budete hodně dlouho přemýšlet. Nerozlišuje se zde totiž hranice mezi dobrým a zlým a důvody „záporáků“ jsou mnohem rozumnější a obecně přijatelnější než důvody těch „hodných“. Takže – pokud máte rádi hezké příběhy, které vždycky něčím překvapí, jestli chcete nad příběhem filozofovat, přejít jej s klidným vědomím, že všechno dobře dopadlo nebo se zamýšlet do hloubky nad tím, že to z dlouhodobějšího hlediska dopadlo víc než mizerně, nebojíte se šílené směsky fantasy a scifi, je Scrapped princess právě pro vás.

0 komentářů:

Okomentovat