Cowboy Bebop X Samurai champloo

Asi všichni dobře víte, že obě tato geniální dílka mají stejné rodiče. A jako mezi všemi sourozenci, i tady se dají najít jisté společné rysy – a rozhodně jich není málo. Jen čtěte dál!

1. Společným počtem epizod (26) se nebudu zabývat, protože tolik jich má většina anime, ale...

2. Velmi podobné je složení epizod a jejich forma. Jak v Samurai champloo (dále jen SM), tak v Cowboyi Bebopovi (dále CB) se pravidelně střídají příběhy zcela vážné, humorné i úplně padlé na hlavu. Shodný je i závěr obou anime – jeden z posledních dílů je odpočinkový a totálně praštěný (kovboj Andy, baseballový turnaj s Američany), následuje nostalgická epizoda, kde se hlavní hrdinové rozejdou a poslední dvě jsou věnovány strhujícímu Grand Finale.

3. Děj je epizodický. Příběh málokdy přesáhne hranici jednoho dílu, ale vždy je dokonale vybroušený a geniální.

4. Příběh je v obou případech současný. Jistě, SM se odehrává ve středověkých kulisách a CB je science fiction, ale všude narážíme na věci z dnešní doby, duše příběhu je současná a proto se v obou anime cítíme jako doma.

5. Hudba. V jednom hiphop, v druhém blues, ale u obou tvoří podstatnou součást atmosféry a je na ni kladen obrovský důraz. Bez ní by ani jedno dílko nebylo ani z poloviny tak dobré, jako s ní.

6. V žádném případě tady nepočítejte s happyendy, na hollywoodské konce, kdy si všichni šťastně padnou do náruče, si tady nikdo nehraje. Autoři své hrdiny pěkně trápí, často je ani nenechají doříct poslední slova před smrtí nebo se rozloučit s nešťastným taťkou, který uvízl v černé díře. Pokud tady chcete něco říct, řekněte to rychle, protože realita se s vámi mrazit nebude. A jak se zdá, autoři ještě mají zvrácenou radost z toho, když všechny sympaťáky povraždí a záporáky nechají dál páchat zlo. Ale tak to přece ve skutečnosti je, ne?

7. Komu se líbil drsný, někdy až krutý humor v CB, rozhodně si smlsne i na SM, protože je úplně stejný. Hrdinové zřídka vyloženě vtipkují. Nedělají superdeformed. Jenže oni jsou vtipní sami o sobě – ne směšní, ale vtipní. Stačí se na ně podívat, a už se musíte smát jen v očekávání, co příště udělají za suchou poznámku, ironický obličej nebo posunek. Skutečně tady stačí málo, abyste se váleli smíchy po zemi. A hlavně ty dialogy...

”No tak! Vzpamatuj se! Neumírej! Musíš přece žít, mysli na moje prachy!” – Spike (CB)

“Bojovali jsme spolu.” – Mugen
„To se ti nezdálo.“ – Jin
“Pak tam začalo všechno hořet.” – Mugen
“To se ti taky nezdálo.” – Jin
“A tys tam seděl nahej ve vaně.” - Mugen
“Jo... to se ti každopádně zdálo.”  - Jin (SM)

8. A teď už k hrdinům. Dalo by se říct, že jsou stejní a chovají se stejně. Parta vyvrhelů, kteří nemají kam jít a snaží se propádlovat životem, jak nejjednodušeji to jde. Jenže ono to z valné většiny jednoduše nejde. Neříká vám něco věta: “Chcípáme hlady, musíme si sehnat práci!”? K tomu snad už netřeba přidávat žádné komentáře. Ano, je to hnací motor hrdinů v obou seriálech.

9. Až do poslední chvíle nevíme nic o jejich minulosti. Proč jde po Spikeovi mafie? Jak Jet přišel o ruku? Proč si Faye nepamatuje nic ze své minulosti? Proč Fuu její otec opustil? Jak přišel Mugen ke své zášti k životu a tetování na zápěstích a kotnících? Všichni jsou zahaleni oblakem tajemna, který se až do konce nerozplyne.

10. Stejné je i jejich postavení ke světu. Oni to vlastně ani žádní hrdinvé nejsou. Zásadně nezachraňují svět – alespoň ne zadarmo. Když před jejich očima probíhá vražda, s klidným svědomím se odvracejí na druhou stranu. Zadarmo přece ani kuře nehrabe. ^_^

11. Hrdinové, ačkoliv k sobě mají pevné citové vazby, předstírají k sobě nezájem a lhostejnost. Někdy se jim ale nedaří tvářit se, že jim na tom druhém nezáleží.

12. Postavte si vedle sebe Mugena a Spikea a zjistíte, že jsou si navzájem velice podobní. Oba mají vrabčí hnízdo, zvláštní styl chůze a uvolněný, chaotický způsob boje. Zajímavostí je, že v anglické verzi je oba nadaboval stejný voice actor, ale to je vedlejší, protože anglický dabing nás stejně nezajímá. ^_^

13. Některé epizody mají podobná dějová schémata, některé se vyloženě opakují. Co třeba s mladým zlodějem, který se ve snaze pomoci nemocnému členu vlastní rodiny, vydal na zločineckou dráhu, ale zapletl se do něčeho mnohem většího, než si dokázal představit? V obou případech byl pronásledován mafií, spřátelil se s jedním z ústředních hrdinů a nakonec zaplatil životem.
Nebo feťácká epizoda, kdy v CB Ed přinesla posádce ilegální hříbky a v SM Mugen zapálil konopné pole, což mělo za následek, že půlka Japonska zažila veselou noc plnou lásky. Autoři asi mají k trávě hodně blízko. ^_^

14. V posledním bodíku se zmíním o tom, že autoři jsou dokonce tak drzí, že skoro úplně zkopírovali Spikeovu scénu pádu z katedrály. Pamatujete? Vicious ho vykopl z okna, on se řítil k zemi hlavou napřed a před očima se mu míhaly vzpomínky na minulý život. Ve tváři měl stejný výraz jako Mugen, když mu pod nohama vybuchl člun a on klesal ke dnu moře. Taky hlavou napřed. Taky mu před očima proběhl celý život. Nenápadné, že? ^_~

Konec. Vím, že 14 odrážek je hloupé číslo, mohla jsem to dotáhnout aspoň na půlkulatých 15, ale bohužel už mě nic nenapadá. Jsem si jistá, že mi minimálně půlka dalších věcí unikla, ale v zásadě jsem upozornila na ty největší podobnosti mezi dvěma nejlepšími anime, které jsem kdy viděla. Pokud si i vy na něco vzpomenete, neváhejte a napište! Aspoň se nám tahle minidatabáze trochu rozroste. ^_~

0 komentářů:

Okomentovat