Loveless

Život je krutý. Jen si to představte. Je vám 12 let. Vaše matka je šílená hysterka, která vás při sebemenší příležitosti mlátí jako psa, otec už jí měl plné zuby, takže vás opustil a jediný, kdo se o vás jakž takž zajímal, byl váš starší bratr, jenže toho záhadný vrah brutálně upálil přímo před vašima očima. Není proto divu, že trpíte depresemi, vyhýbáte se ostatním lidem a máte tak trochu pokřivený pohled na celý širý svět. Toužíte sice po lásce, ale zároveň toužíte před světem utéct a uzavřít se do temných hlubin vlastní duše, což se vám docela daří. Pokud jste vůbec někdy v životě žili jako normální dítě, už si na to nepamatujete. Bez psychiatra nedáte ani ránu, ale to si samozřejmě nepřipouštíte. Tak co, vžíváte se do situace? Nezapomínejte, že je vám pořád 12 let, chodíte do šesté třídy.

Právě v okamžiku, kdy se snažíte synchronizovat (blbé slovo, já vím) se s novou školou, novými spolužáky, kteří se s vámi snaží proti vaší vůli stůj co stůj seznámit, vzdorujete jedné obzvlášť otravné spolužačce, která se do vás zamilovala, začne se vám věšet na paty podivný dlouhovlasý frajer s brýlemi, který kouří jedno cigáro za druhým a už je dospělý. (Abych to uvedla na pravou míru – ve světě Loveless mají všichni jedinci bez sexuálních zkušeností rozkošná zvířecí ouška a ocásek.) Už to nemůžete vydržet, takže se slušně optáte, co po vás ten kretén chce. A on vás s klidem informuje, že vás miluje. ostatně větou „Miluji tě, Ritsuko!“ vám odpovídá na všechny vaše případné dotazy a to i takové, jako: „Kolik je hodin?“, „Co je dneska za den?“ nebo „Přestaneš už konečně kouřit v mém pokojíčku?!“. Také vám přísahá, že splní všechny vaše rozkazy a bude vám věrně sloužit. Kromě toho se vás systematicky pokouší připravit o vaše milovaná ouška a ocásek a také ví něco o vraždě vašeho bratra, ale tvrdošíjně vám odmítá prozradit podrobnosti, i když na něj jdete přes ony zmiňované rozkazy. Takže se naštvete, vyhodíte ho z domu s rozkazem, ať už k vám ani nepáchne, jenže on vás skutečně poslechne a vy jste z toho zase na nervy. Nenávidíte ho za to, že vás miluje a zároveň za to, že uposlechl vaše přání a odešel. Nenávidíte ho a zároveň už bez něj nemůžete být. Zdá se vám to málo zmatené? Tak čtěte dál.

Jak už jsem řekla, život je těžký. Nedovedu si představit, že by si někdo chtěl vyměnit místo s malým Ritsukou, samozřejmě kromě fantatických (nechci psát „vypatlaných“, protože to by se mohl někdo urazit) fanynek sexy Soubiho, onoho pedofilního šílence, o kterém jsem právě psala. Je to právě Soubi, kdo obrátí už tak dost pomatený Ritsukův život naruby. Uvede ho do tajemného světa kletbových soubojů, kde spolu vždy bojují dva páry v jiné dimenzi, za pomocí útočných a obranných kouzel. První z dvojice – Fighter, je už podle názvu ten v popředí, snaží se pomocí zaklínadel a kleteb porazit protivníka a zároveň chránit druhého z dvojice – Sacrifice. Ten se sice drží zpátky, ale je neméně důležitý než Fighter, protože na sebe bere všechny Fighterovy bolesti a zranění a bez něj by měl Fighter jen polovinu síly. Tady se ukáže propojení mezi Ritsukovým bratrem Seimeiem a Soubim. Seimei byl totiž kdysi Soubiho Sacrifice. Než zemřel, rozkázal Soubimu, aby se o jeho malého brášku postaral, což Soubi musel uposlechnout…

Z předchozího odstavce by se mohlo zdát, že se jedná o akční anime, ale bohudík tomu tak není. Není to ani detektivka, i když hledání Seimeiova vraha v příběhu hraje velikou roli. Loveless je hlavně psychologické drama o hledání sama sebe, lásce, přátelství a překonávání děsivých traumat z minulosti. Snad jediná postava, která tu není psychicky narušená, je Soubiho kamarád ze školy, Kio. Všichni ostatní v čele s Ritsukou jsou téměř zdeprimovaní blázni a antropomorfní personifikace hromádek neštěstí. Všichni se musí vyrovnávat se svou minulostí a rozhodnout se, jestli utečou a jejich budoucnost bude stejně trpká, nebo budou bojovat a zahlédnou ono pomyslné blýskání na lepší časy. Celý příběh je prodchnut otázkami, jako „Co je to láska?“, „Proč lidé milují?“ nebo „Jaký je smysl života?“ Ano, tady se nejedná o nic jiného než o hledání lásky, přátelství a smyslu života. Ale mají hrdinové šanci něco takového vůbec najít? To je právě to, čím Loveless mezi ostatními anime, mimo jiné, vyniká. Je to dokonale prokreslená psychologie postav. Dalo by se říct, že v tomhle směru je Loveless nejlepší anime, kterou jsem kdy viděla.

Ale nejen kvůli psychologii Loveless stojí za vidění a tím se dostávám právě k technickému zpracování. Musím se s hanbou přiznat, že tento seriál jsem celý viděla na youtube a jistě všichni dobře víte, v jaké kvalitě tamní videa jsou. Ale i přes místy mírně rozkostičkovaný a rozmazaný obraz jsem musela obdivovat krásu hrdinů (dobrá zpráva pro ty, kteří nesledují anime, pokud tam není aspoň jeden bishonen – tady jich máte na výběr hned několik a všichni jsou na vysoké úrovni ^_^) a také úžasné provedení kletbových soubojů. Ono udělat akční sekvenci tak, aby nerušila lyrický ráz celého příběhu přílišnou akčností asi není nic jednoduchého, ale tady se to stoprocentně povedlo. K tomu si přičtěte příjemnou hudbu, která dokonale prokresluje danou scénu, ať už tragickou, žertovnou nebo milostnou a skvělé hlasové obsazení a máte tady anime, která si zaslouží stoprocentní ohodnocení.

Snad bych nakonec mohla varovat, že se jedná o shonen-ai a také trochu shojo-ai (ano, máme tady i jeden lesbický pár), což nemusí být každému po chuti. Je sice pravdou, že shonen-ai je celkem neškodný žánr, kde se nikdy nepřekračuje hranice polibku, ovšem když je jednomu z dvojice dvanáct let a druhému dvacet, přičemž ten starší se vůbec netají svou slabostí vůči malým roztomilých chlapečkům, to už by mohlo někoho pohoršovat. Dokonce jsem kdesi četla, že nějaká americká recenzentka, která má dvanáctiletého syna, prohlásila, že takhle nechutnou anime ještě neviděla. S klidným svědomím ale mohu říci, že taková hrůza to rozhodně není. Těm, kteří mají žánr shonen-ai rádi, to rozhodně vadit nebude a ti, kterým jsou homosexuální vztahy dvou mužů proti srsti, se na to stejně dívat nebudou. A jako uklidnění tu mám ještě jednu zprávu: ačkoliv to ze začátku vypadalo, že Ritsuka přijde o svá nevinná ouška nejpozději do páté epizody, honosí se s nimi i na konci seriálu, takže k žádným nepravostem nedošlo. ^_~

0 komentářů:

Okomentovat