Hellsing

Bylo nebylo, v jedné zapadné irské vesničce se z ničeho nic začnou ztrácet její obyvatelé, jediný, kdo přežívá, je kněz. Už samo o sobě je to dost divné a to ještě nevíte, že onen zmiňovaný kněz je podezřele bledý a má mírně přerostlé špičáky. Dochází?

K vyřešení případu je povolána MI 5, ovšem chlápci od policie nepočítali s jednou věcí - že ztracení obyvatelé vesničky nejsou tak docela ztracení a ani tak úplně mrtví. Sice moc nemluví, spíš vydávají takové ty zvířecí skřeky a nejsou ani nijak zvlášť hbití, zato jim pár kulek v hrudníku nevadí a zatraceně jim chutná lidské maso. Tak se stane, že zanedlouho je jedinou přeživší členkou týmu mladá policistka Viktoria Celes. Představte si, že se ocitnete sami uprostřed lesa plného krvežíznivých nestvůr a na náladě vám nepřidá ani to, že polovina z nich jsou bývalí kolegové pokoušející se vás sežrat. Dívka uteče. Hádejte kam? Do kostela, ano, přímo do náruče toho, kdo všechnu tu hrůzu způsobil - kněze vampýra. Jak se říká: z deště pod okap aneb jak se daří, tak se daří.
Než ji ale kněz stihle sežrat, objeví se na scéně další postava - týpek v červeném kabátě a klobouku s kanónem v ruce, jménem Alucard, který, jak v nás hlodá červíček pochyb, bude asi hlavní hrdina. Ovšem kněz je podlá swině a navíc liška podšitá a kůže líná k tomu, přidrží si před sebou milou Viktorii jako štít, jenže Alucard se jen tak něčeho nezalekne a s klidným svědomím prostřelí hrudík dívce i knězi zároveň. A pak z umírající Viktorie vytvoří dalšího upíra.

Tím bych byla asi v polovině prvního dílu. Dál už takhle důsledná nebudu, stejně byste nechtěli, abych prozrazovala děj (ale budu se muset krotit). Takže věc se má asi takhle: z Viktorie je upír a začne pracovat pro organizaci Hellsing, která se - ač to může znít nelogicky - zabývá lovením upírů a jiných nelidí na svaté půdě Anglie.



















Z tohoto úvodu vyplývá, že se opravdu nejedná o anime pro děti. Kdyby se do tohohle snímku vrhla americká cenzura (možná už vrhla, to fakt nevím) a odstranila všechnu krev (jak mají v blbém zvyku), zbyly by tam čtyři bílé stěny a možná by se tam občas mihla nějaká vedlejší postava. S nejcennější tekutinou se tam opravdu nešetří, nechutnostmi taky ne, sprostá slova jenom lítají, jenže ty jsou bohužel vypípána (aspoň v mojí verzi, americká cenzura?), takže se žádným novým japonským užitečným slovíčkům nepřiučíte. Tak radši popojedem. Celá scéna je laděná do pěkně temných a depresivních tónů, za celých třináct dílů tam snad ani jednou nevysvitne sluníčko, v celé residenci Hellsingu jsou věčně zatažné závěsy a ve sklepních scénách, kde má Viktoria byteček, si taky moc světla neužijete. Všechno působí jakýmsi zkaženým, temným dojmem a rozhodně to není na škodu. Atmosféra je dokrelená spoustou detailů, kterých si při prvním shlédnutí snad ani nevšimnete a také úžasnou hudbou. Soundtrack je dalším esem v rukávu tohoto seriálu. Openingová a engingová písnička je vskutku brilantní (fuj, to je slovo, co?) a k běžnému anime popu má hodně daleko a také v průběhu seriálu zní přesně ten typ hudby, který nikoho neruší, ale naopak graduje celkový dojem z díla. Nicméně... (vždycky si nějaké "nicméně" najdu)








Seriál je to skutečně zajímavý, má nezapomenutelnou atmosféru a jedinečný styl, ale jako celek působí spíše jako změť. Ač to v jednom díle vypadá, že po akci bude následovat ještě nějaká reakce, i když záporák slibuje, že "se ještě vrátí", ničeho takového se nedočkáte, příběh běží závratným tempem dál. Také ke konci, kdy začíná ta hlavní dějová linie příběhu, vás jaksi nic nenutí, abyste se dívali na další díl, netřesete se napětím, jak tu bude dál, všechno vás najednou jakoby míjí, nic nedrží pohromadě a to je trochu škoda. Možná to na vás působilo jinak, ale já mám tento dojem.

Další věc (to už ale není výtka), co si nedomyslíte sami, to vám nikdo nevysvětlí, máte prostě smůlu, podívejte se ještě jednou a víc přitom přemýšlejte. Jak to dopadlo s umělými upíry? MI 5 pokračuje v pátrání, zahlásí nám nápis v závěrečných titulkách. Kdo ve skutečnosti Alucard je? To s váma nikdo rozebírat nebude, jediným vodítkem je jeho jméno čtené pozpátku a hlavní záporák naražen na kůl - ale je to pravda nebo jen další způsob jak ošálit diváka? A co je zač Walter? Shinigami, jasně, známe, zanpaktou, černé kimono a tak, bůh mrtvých, jenže co přesně tento pojem v Hellsingovi znamená? Navíc Walter ani kimono nenosí. Takže se prostě snažte sami a domyslete si to tak, jak se vám to hodí. ^_^
Tak co říct k Hellsigovi závěrem? Rozhodně byste ho vidět měli, ať už se vám líbit bude nebo ne. V žánru anime patří ke klasice a stále ještě drží titul nejopěvovanějšího upírského anime, takže proč se mu vyhýbat? A krve a násilí je tam taky přehršel, pokud jde o tohle. ^_^

0 komentářů:

Okomentovat